Interviu – Adrian Stratulat, Asociația Blockchain România
Asociația Blockchain România (ABR) este o organizație nonguvernamentală, înființată în martie 2018 cu scopul de a promova integrarea și adoptarea tehnologiei Blockchain în România, cât și principiile unei economii fluide, meritocratice, directe și transparente.
Revista Standardizarea: Spuneți-ne mai multe despre obiectivele ABR și despre cum a fost primită tehnologia Blockchain în România!
Adrian Stratulat: Asociația Blockchain România are ca obiectiv promovarea tehnologiei blockchain/DLT în România și a utilizărilor sale. Acest demers implică eforturi de educare, Public Affairs și stimulare a ecosistemului, care s-au materializat prin articole de popularizare, infografice, studii-expert, mese rotunde cu experți din industrie, organizarea de evenimente dedicate și multe alte activități menite să creeze o conștientizare a potențialului industriei blockchain în România și nu numai, precum și a impactului său economic și social. Am organizat cel mai mare summit de profil din Sud-Estul Europei (Romania Blockchain Summit 2019) și am realizat un draft de lege pentru reglementarea DLT în România împreună cu toți reprezentanții industriei.
Tehnologia în România încă este privită printr-o prismă îngustă, mult prea mult asociată cu criptomonedele. Blockchain înseamnă mult mai mult decât criptomonede și, în efortul nostru de comunicare, am încercat constant să argumentăm acest lucru.
Ce tipuri de programe dezvoltă Asociația Blockchain România?
În mare parte, am răspuns în întrebarea anterioară. Este vorba despre programe educaționale dedicate publicului larg, dar și specialiștilor IT, traininguri, eforturi de Public Affairs și consultări cu autoritățile relevante, reprezentarea intereselor industriei de profil etc.
Cum va schimba tehnologia Blockchain societatea actuală și care sunt avantajele acesteia?
Într-un alt studiu realizat de către compania de consultanță Deloitte în anul 2019 (pe un eșantion de 1.386 de manageri seniori din companii internaționale de peste 100 de milioane de euro fiecare), 53% dintre respondenți consideră că blockchain este o prioritate critică de cercetare și 34% că tehnologia blockchain le va perturba masiv industria în care operează.
În ceea ce privește dimensiunea industriei blockchain la nivel mondial, luând în calcul impactul transformațional al tehnologiei (așadar exceptând capitalizarea criptomonedelor), aceasta este evaluată într-un studiu Gartner la 2.9 miliarde USD în anul 2019, estimându-se să crească până la 176 de miliarde USD în 2025 și 3 trilioane USD în 2030, când probabil 10-20% din infrastructura economică globală va rula pe sisteme bazate pe tehnologia DLT. Este, așadar, foarte greu să minimizăm impactul pe care tehnologia blockchain o va avea asupra societății umane în următorii ani. Principalul său avantaj este că poate crea relații care nu depind de încredere sau intermediere între străini. Prin acest lucru se creează un cadru descentralizat în care se pot realiza relații comerciale sau de altă natură în condiții de siguranță, fără a fi nevoie de o autoritate de control sau de un operator centralizat de piață. Acest lucru creează beneficii în aproape orice industrie și promite să modifice însăși natura contractului social – putem să privim înspre viitor la o societate mai descentralizată, cu piramida socială mult aplatizată și ierarhii mai scurte și mai apropiate de creatorul real al valorii pe lanțul valoric.
Se lucrează în prezent la un cadru legislativ pentru Blockchain și registrul distribuit. Care este menirea acestuia?
Menirea acestuia este să creeze un cadru de încredere și să armonizeze termeni și definiții pentru a putea construi o economie hibridă la intersecția dintre cea centralizată, clasică și cea descentralizată, bazată pe blockchain. Aceste seturi de reguli ar permite o conviețuire lipsită de fricțiuni între cele două lumi, ce până acum au fost destul de separate și nu au permis o interfațare optimă. De asemenea, ar reduce din vidul legislativ care există pe această temă și ar face viața mai ușoară pentru oricine dorește să acționeze în această industrie, care este deja estimată a fi în valoare de 100 milioane euro la nivelul României și are un potențial de creștere enorm, mai ales date fiind avantajele pe zona de IT ale țării noastre.
Activitatea de standardizare în acest domeniu este relativ nouă, primele inițiative la nivel european apărând în anul 2017. Din perspectiva dumneavoastră, cât de importante sunt standardele pentru tehnologia blockchain și a registrului distribuit?
Este necesar un echilibru fin. O lege nescrisă în zona reglementării spune că niciodată nu reglementezi tehnologia, ci utilizarea sa.
Orice proces de standardizare trebuie să recunoască această realitate și să fie suficient de lax pentru a permite inovație fără constrângeri, dar și suficient de bine definit, încât să confere încredere și protecție cetățenilor și consumatorilor.
Revista Standardizarea, ed. nr. 10/2020.