Interviu – dl Radu Moșteanu, Knauf Insulation
Prezent din 2008 în România, Knauf Insulation este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața materialelor izolante, cu un portofoliu ce include vată minerală de sticlă, vată minerală bazaltică și plăci din fibre de lemn (Heraklith).
Revista Standardizarea: Produsele Knauf Insulation sunt sustenabile și de înaltă performanță, corespunzătoare unei eficiențe energetice sporite a clădirilor. Cât de importante sunt standardele pentru produsele de izolație ale companiei?
Radu Moșteanu: Rolul standardelor și importanța lor în Knauf Insulation este vitală pentru desfășurarea activităților de zi cu zi. Knauf Insulation produce materiale termoizolante din:
- vată minerală de sticlă și vată minerală bazaltică conform SR EN 13162+A1:2015, Produse termoizolante pentru clădiri. Produse fabricate din vată minerală (MW). Specificație;
- panouri din așchii de lemn, brandul (gama) Heraklith conform SR EN 13168+A1:2015, Produse termoizolante pentru clădiri. Produse fabricate din vată de lemn (WW). Specificație;
- Izolații tehnice din vată minerală conform SR EN 14303:2016, Produse termoizolante pentru echipamente din clădiri şi instalaţii industriale. Produse fabricate industrial din vată minerală (MW). Specificație;
- Vată vrac, brandul (gama) Supafil conform SR EN 14064-1:2018, Produse termoizolante destinate utilizării la clădiri. Izolaţie termică formată în situ pe bază de vată minerală (MW). Partea 1: Specificaţie pentru produsele în vrac înainte de instalare.
Complementar produselor noastre oferim și o gamă Homeseal de accesorii, produse conform standardelor:
- SR EN 13984:2013, Foi flexibile pentru hidroizolaţii. Foi de material plastic şi de cauciuc utilizate ca straturi pentru controlul vaporilor. Definiţii şi caracteristici;
- SR EN 13859-1:2014, Foi flexibile pentru hidroizolaţii. Definiţii şi caracteristici ale substraturilor. Partea 1: Substraturi pentru învelitori de acoperiş discontinue.
Produsele anterior menționate sunt testate conform standardelor de testare din standardul de produs, iar parametrii tehnici și performanța acestor produse este declarată în declarația de performanță. Specificarea parametrilor tehnici se face utilizând valori standardizare ale performanțelor produsului.
Parametrii care țin de sustenabilitate produsului și de impactul pe care produsul îl are asupra mediului, respectiv:
- Potențialul de încălzire globală (GWP);
- Potențialul de epuizare a stratului de ozon (ODP);
- Potențialul de acidificare (AP);
- Potențialul de creare a ozonului fotochimic (POCP);
- Elementul potențial de epuizare abiotică (ADPe);
- Potențialul fosil de epuizare abiotică (ADPf).
Acești parametrii sunt măsurați și declarați în declarația de mediul a produselor conform standardelor ISO 14025, Etichete şi declarații de mediu. Declaraţii de mediu de tip III. Principii şi proceduri și EN 15804+A1, Dezvoltarea durabilă (sustenabilitatea) a lucrărilor de construcţie. Declaraţii de mediu pentru produse. Reguli de bază pentru categoria produselor pentru construcții.
Recent ați anunțat lansarea noii strategii de sustenabilitate Knauf Insulation – Pentru o lume mai bună. Care sunt obiectivele stabilite pentru succesul acestei strategii?
La Knauf Insulation am fost mereu axați pe sustenabilitate. Produsele noastre ajută la economisirea energiei, reducerea emisiilor de carbon și sunt concepute pentru a construi clădiri prietenoase cu mediul înconjurător. În plus, ne asigurăm că oferim un mediu sănătos și sigur în interiorul locuințelor.
Cu toții, lucrăm la cei trei piloni ai sustenabilității de peste un deceniu. Ne-am concentrat să avem daune zero asupra mediului, reducând consumul de energie și emisiile de carbon, reciclând deșeurile de producție, încorporând principiile economiei circulare și susținând campanii constante pentru clădiri mai bune și mai durabile.
În ultimul deceniu am realizat lucruri extraordinare și suntem mândri de modul în care ne-am schimbat compania, am ajutat colegii, comunitățile și clienții și am redus impactul nostru asupra mediului.
Cu toate acestea, sustenabilitatea este un proces care necesită îmbunătățire continuă.
Trebuie să facem mai mult pentru oamenii noștri și pentru mediul înconjurător, iar în acest context, aducem în prim-plan noua noastră strategie de sustenabilitate „Pentru o lume mai bună”.
Noua strategie dezvăluie ambițiile noastre pentru viitor și se concentrează pe patru obiective importante pe termen lung: să punem oamenii pe primul loc, să contribuim la construirea unor clădiri mai eficiente energetic, acordând o atenție deosebită reducerii emisiilor de carbon, utilizând în procesul de producție cât mai multe materiale reciclate.
Cum promovează Knauf Insulation programele de eficiență energetică și de protecție a mediului, având în vedere că este și membru al Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR)?
Schimbările climatice tot mai accentuate din ultimii 10 ani, emisiile de dioxid de carbon, vremea extremă care tinde să devină o normalitate, utilizarea într-un ritm tot mai ridicat a energiei nesustenabile, zonele urbane suprapopulate, evoluția demografică și nevoia unui mediu urban mai sănătos sunt printre cele mai importante probleme ale secolului 21.
Așadar, avem nevoie să transformăm modul în care construim și izolăm locuințele. Clădirile trebuie să devină sustenabile în sensul în care energia consumată atât pentru realizarea lor, cât și pe parcursul ciclului de viață al acestora să provină din surse naturale.
Încurajăm programele dedicate care susțin construcția caselor pasive sau renovarea celor deja existente în case eficiente energetic prin intermediul materialelor de izolare dezvoltate de Knauf Insulation – vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă fabricate din materii prime naturale sau reciclate, prevăzute cu tehnologia ECOSE®, un liant pe bază de materii biologice, fără adaos de formaldehidă, fenoli, acrili, coloranți artificiali, decoloranți sau vopsea. Aceste produse sunt potrivite pentru izolarea mansardelor, pardoselilor, pereților interiori, exteriori și de compartimentare și oferă, în plus față de caracteristicile standard ale unor astfel de produse de izolare, un aer mai curat în interior.
Cum putem construi o viață urbană sustenabilă?
Am putea enumera câteva idei, precum:
- Schimbarea regulilor ce vizează construcția și renovarea clădirilor, întrucât acestea sunt promotorul transformării.
- Un mediu construit cu consum de energie aproape zero, ce va reduce considerabil curba emisiilor de dioxid de carbon.
- Procese noi și sisteme digitale care vor asigura economisirea energiei, capabile să ofere calitate superioară proiectelor pentru clădiri noi sau pentru renovări.
Interviu extras din Revista Standardizarea, ed. nr. 9/2020.