RECOLAMP încurajează colectarea separată a DEE-urilor
Recolamp este una dintre principalele asociații non-profit din România care sprijină colectarea și reciclarea deșeurilor provenite din echipamentele de iluminat uzate, la standarde europene, în condiții de maximă siguranță.
Asociația își desfășoară activitatea într-o manieră eficientă și responsabilă față de mediu și se angajează să preia de la producătorii de echipamente de iluminat din România responsabilitatea privind gestionarea deșeurilor generate de produsele pe care le furnizează pe piață și, totodată, să creeze premisele pentru reciclarea acestora în condiții de siguranță pentru mediu și pentru sănătatea populației.
Recolamp face parte din Eucolight (vocea organizațiilor din Europa care se ocupă cu gestionarea deșeurilor din echipamente de iluminat, în numele producătorilor pe care îi reprezintă, fiind, de asemenea, preocupată de implementarea principiilor economiei circulare.)
Pentru mai multe informații, accesați: https://recolamp.ro/.
Doamna Simona Vaida, Manager Public Affairs, RECOLAMP a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.
Revista Standardizarea: Asociația Recolamp este specializată la nivel național în colectarea deșeurilor provenite din echipamentele de iluminat. Oferiți-ne mai multe detalii despre asociație și activitățile sale, dar și despre categoriile de deșeuri gestionate.
Simona Vaida: Asociația Recolamp este un OIREP înființat încă din anul 2007, numărându-se printre primele organizații autorizate să preia responsabilitatea producătorilor care gestionează deșeurile provenite din echipamentele electrice și electronice (EEE) puse pe piață.
Avem, în acest moment, peste 300 de participanți afiliați, pentru care îndeplinim ținta de colectare an de an. La momentul înființării, activitatea Recolamp era restrânsă exclusiv la domeniul echipamentelor de iluminat, între timp acest domeniu s-a lărgit, incluzând și electrocasnicele mari și mici, respectiv categoriile 4 și 5, dar rămânem specializați pe colectarea echipamentelor de iluminat.
Ținta de colectare a crescut în anul 2021 de la 45% la 65% din ce s-a pus pe piață în ultimii 3 ani. Putem spune că este un obiectiv extrem de ambițios, având în vedere saltul mare de la 2020 la 2021, dar suntem mândri că anul trecut am reușit să atingem o rata de colectare de 71,7%, colectând 4.988 tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri).
Revista Standardizarea: Aveți parteneriate cu instituții și autorități, dar și cu producătorii, importatorii și alte companii de reciclare naționale pentru a contribui la un mediu mai curat și o țară în care colectarea selectivă să devină o obișnuință. Cum au decurs relațiile cu acestea, în special în ultimii ani de când se pune un accent mai puternic pe reciclare, implicit pe economia circulară?
Simona Vaida: Avem o relație foarte bună, deschisă și transparentă cu producătorii noștri, pentru care cel mai important lucru este faptul că le îndeplinim țintele de colectare. Avem producători care ne sunt participanți încă din 2007, de când ne-am început activitatea și în fiecare an s-au adăugat mulți alții, astfel încât în acest moment avem
aproape 315 membri.
Colaborăm cu o bază largă de colectori și reciclatori. Și aici piața este în continuă mișcare și mereu se adaugă noi parteneri, ceea ce nu poate decât se ne bucure, pentru că înseamnă că aducem serviciul nostru mai aproape de generator. Noi organizăm acțiuni de audit la colectori și reciclatori pentru a ne asigura că se respectă prevederile legale atât din domeniul gestionării DEEE-urilor, cât și din domeniul securității în muncă și protecției mediului.
Este foarte important să știi cu cine lucrezi, mai ales când iți dorești excelență și transparență, chiar dacă acest lucru înseamnă un efort în plus (muncă, proceduri interne și vizite suplimentare). De asemenea, controalele celor de la GNM și AFM au confirmat aspectele și cifrele raportate de către noi și colectorii, respectiv reciclatorii noștri, ceea ce reprezintă o atestare a calității activității desfășurate.
Revista Standardizarea: Standardele abordează într-un mod unitar colectarea și tratarea deșeurilor provenite din echipamente electrice și electronice. Ați utilizat în activitatea dvs. standardele naționale?
Simona Vaida: Indirect, da. Ca să putem să ne înțelegem unii cu alții, ar trebui să vorbim aceeași limbă. Cam așa s-ar traduce și aplicarea unor standarde privind colectarea și reciclarea deșeurilor. Pe lângă țintele de colectare avem și ținte de reciclare destul de ambițioase.
Dacă ne gândim la faptul că tot vorbim de economie circulară și că avem nevoie de resursă primară reciclată este firesc să aplicăm niște reguli comune astfel încât ceea ce obținem să fie încadrat în aceiași parametrii de calitate. Practic, aceste reguli se referă la măsuri concrete de limitare a poluării în procesele de colectare și reciclare, de a crește eficiența în recuperarea fracțiilor, de a asigura securitatea și sănătatea persoanelor implicate tehnic în aceste procese. Sigur, aplicarea lor înseamnă costuri și, de cele mai multe ori, acestea nu sunt insignifiante. Depinde ce ne dorim în final.
Revista Standardizarea: Organizați diverse campanii de reciclare și acțiuni de responsabilizare prin care încurajați consumatorii să reducă poluarea cu mercur din deșeurile provenite din sursele de iluminat. Ați remarcat vreo schimbare în comportamentul consumatorilor în privința reciclării DEEE-urilor? Ce rezultate cuantificabile ați raportat?
Simona Vaida: Este foarte important faptul că avem un obiectiv separat pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, așa cum ne încurajează și Directiva Europeana 2012/19/EC privind gestionarea DEEE-urilor. Această categorie este deosebită nu numai pentru că marea majoritate a acestor deșeuri sunt periculoase, având conținut de mercur, dar și pentru că, având dimensiuni și greutate reduse sunt foarte ușor de eliminat neconform, la coșul de gunoi și, deoarece sunt casante, acestea sunt practic imposibil de extras ulterior din fluxul de deșeuri municipale.
Costurile cu transportul sunt și ele semnificativ mai mari decât pentru alte categorii, datorită greutății mici per volum, o ridicare standard de deșeuri neavând mai mult de 45 kg. Reciclarea este de asemenea costisitoare, dat fiind conținutul de mercur, respectiv faptul că fracțiile rezultate în urma reciclării nu au valoare comercială, cum se întâmplă, de exemplu în cazul electrocasnicelor.
Asociația Recolamp are o rețea proprie de peste 16.000 de puncte de colectare în locațiile cele mai diverse: magazine, clădiri de birouri, instalații industriale, hale, instituții publice, școli, spitale, asociații de locatari etc. Practic, oricine sau orice generator de deșeuri electrice și electronice poate deveni punct de colectare Recolamp.
Avem 3 agenți de teren care identifică aceste locații, cu care semnăm protocoale de colaborare, după care aceiași agenți plus un Call Center fac mentenanța acestor locații, asigurându-se că rămân active și predau deșeuri către Recolamp.
De asemenea, colectorii autorizați contractați identifică și colectează, la rândul lor, deșeuri electrice, pe care le raportează către Recolamp. Colectarea presupune și un efort considerabil de conștientizare, avem campanii locale de colectare, de informare, campanii adresate unor segmente profesionale țintă, comunicare constantă prin media clasică și online, toate acestea într-o țară în care nivelul general de conștientizare privind necesitatea colectării separate a deșeurilor rămâne unul scăzut.
Dacă ne referim strict la cifre, fiecare campanie de conștientizare aduce cantități importante de deșeuri, peste 100 de tone de deșeuri provenite din echipamente electrice și electronice