18
JUN
2024

A doua generație de Eurocoduri

Posted By :
Comments : Off

Standardele Eurocod sunt integrate în legislația națională a fiecărui stat membru, asigurând conformitatea cu directivele europene existente pentru domeniul construcțiilor.

Eurocodurile oferă un set comun de standarde care sunt aplicabile în toate statele membre ale Uniunii Europene, având un rol esențial în asigurarea fiabilității și siguranței în proiectarea și execuția lucrărilor de construcții. Ele facilitează colaborarea transfrontalieră, simplifică procesul de aprobare al proiectelor și reduc barierele tehnice din domeniu.

Aceste standarde oferă îndrumări clare și detaliate pentru proiectarea și execuția structurilor, ajutând inginerii și arhitecții să dezvolte soluții sigure și eficiente din punct de vedere economic. Eurocodurile acoperă proiectarea structurală și geotehnică, acțiunile asupra structurilor, proiectarea structurilor din diverse materiale, cum ar fi betonul, oțelul, lemnul și aluminiul, proiectarea structurilor de zidărie și a structurilor de rezistența la cutremure. De asemenea, în prezent sunt în curs de elaborare noi standarde pentru proiectarea sticlei structurale și alte domenii conexe, destinate utilizării de către designeri, clienți, producători, autorități relevante, dezvoltatori de software etc.

Standardele Eurocod sunt integrate în legislația națională a fiecărui stat membru, asigurând conformitatea cu directivele europene existente pentru domeniul construcțiilor. Respectarea lor devine astfel obligatorie în multe proiecte publice și private. Totuși, este permisă adaptarea Eurocodurilor la specificul național prin Anexele Naționale, care permit fiecărui stat membru să ajusteze anumiți parametri în funcție de condițiile locale sau reglementările naționale existente.

Primele versiuni ale Eurocodurilor au fost publicate începând cu anul 1990, seria fiind finalizată până în anul 2007. Revizuirea acestor Eurocoduri a fost necesară începând cu anul 2015 pentru a reflecta progresul tehnologic, cercetările recente și experiența acumulată din utilizarea primei generații. La nivel european această activitate este coordonată de CEN/TC 250 – Structural Eurocodes, care la îndrumarea Comisiei Europene, a luat decizia ca toate statele membre ale organizațiilor europene de standardizare CEN și CENELEC să adopte noile Eurocoduri până în aprilie 2026 și să anuleze toate standardele conflictuale existente până în martie 2028. România, prin ASRO/CT 343 – Bazele proiectării și Eurocoduri pentru structuri participă activ la acest proces de revizuire.

Exemple de standarde Eurocod recent revizuite:

  • SR EN 1993-1-2:2024, Eurocod 3: Proiectarea structurilor de oțel. Partea 1-2: Calcului structurilor la foc;
  • SR EN 1996-3:2024, Eurocod 6: Proiectarea structurilor de zidărie. Partea 3: Metode de calcul simplificate;
  • SR EN 1991-2:2024, Eurocod 1: Acțiuni asupra structurilor. Partea 2: Acțiuni din trafic la poduri și alte lucrări de inginerie civilă;
  • SR CEN/TS 19103:2023, Eurocod 5: Proiectarea structurilor de lemn. Proiectarea structurilor din lemn-beton. Reguli comune și reguli pentru clădiri;
  • SR EN 1990:2023, Eurocod: Bazele proiectării structurale și geotehnice;
  • SR EN 1996-1-1:2022, Eurocod 6: Proiectarea structurilor de zidărie. Partea 1-1:Reguli generale pentru structuri din zidărie armată și nearmată.

Eurocodurile menționate mai sus sunt doar câteva dintre standardele revizuite și/sau care urmează a fi revizuite și publicate în următorii doi ani și sunt de interes pentru o varietate de profesioniști (de la ingineri structurali și civili, arhitecți, constructori și antreprenori, la autorități de reglementare și cercetători) implicați în proiectarea, execuția și verificarea structurilor lucrărilor de construcții și a celor de inginerie civilă.

La nivel european, activitatea de standardizare se concentrează pe identificarea noilor provocări și cerințe ale industriei construcțiilor și pe dezvoltarea soluțiilor care să vină în întâmpinarea acestora. Implicată în inițiative precum revizuirea Regulamentului 305/2011 pentru produsele pentru construcții sau pașaportul digital al clădirilor (Digital Building Logbook), standardizarea pregătește cadrul european necesar pentru aceste domenii.

În concluzie, Eurocodurile joacă un rol crucial în standardizarea și îmbunătățirea calității construcțiilor în Europa, contribuind la siguranța publică și la creșterea competitivității industriei de construcții pe piața europeană.

Articol publicat în Revista Standardizarea, nr. 1/2024, pp. 9-10.