Standardele – pilon central al proiectului AFCOS
Creat ca răspuns la Strategia de standardizare a Uniunii Europene din 2022, Pactul ecologic european și cerințele europene pentru tranziția sustenabilă și digitală, AFCOS urmărește să contribuie la dezvoltarea unor procese de standardizare agile capabile să anticipeze nevoile actuale și viitoare ale industriei construcțiilor. Standardizarea devine astfel un motor al competitivității și al inovării.
Consorțiul AFCOS este format din 7 parteneri principali din Bulgaria (Cleantech Bulgaria, BDS – Organismul Național de Standardizare din Bulgaria și Universitatea Tehnică din Sofia – TU SOFIA), România (Romania Green Building Council și ASRO), Italia (CRISCON) și Belgia (AB Corporation) și 7 parteneri asociați din Cipru (Kypriaki Etaireia Pistopoiisis Limited), Irlanda (IGBCLG), Croația (CGBC), Norvegia (Frontier Venture AS), Albania (UFO), Bulgaria (EDIHS) și Germania (CIRCULAR CITY – Zirkulare Stadt EV).
Obiectivele proiectului AFCOS
AFCOS își propune să întărească relațiile cu părțile interesate și să educe în domeniul standardizării prin întocmirea a două foi de parcurs, una pentru procese de standardizare mai flexibile și agile pentru materialele de construcții, menite să susțină tranziția dublă a industriei construcțiilor, iar a doua pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la potențialul standardizării pentru a stimula această tranziție. Aceste inițiative includ:
- identificarea materialelor inovatoare (reciclabile, regenerabile sau care au un impact redus asupra resurselor naturale);
- crearea unui cadru de standardizare flexibil (adaptabil la schimbările rapide din tehnologie și reglementări);
- elaborarea metodologiilor de evaluare (aliniate cu criterii de sustenabilitate și performanță energetică).
Cadrul creat va contribui la identificarea nevoilor părților interesate și va transforma standardizarea într-un instrument central de sprijin pentru inovare și sustenabilitate.
Standardizarea – motor de inovație și sustenabilitate
Standardizarea joacă un rol important în promovarea inovației și a accesului pe piețe internaționale. Un standard bine implementat oferă un limbaj comun și proceduri care permit integrarea soluțiilor noi în industrie, sporind încrederea și interoperabilitatea produselor și materialelor.
Proiectul se aliniază la strategiile europene pentru reducerea amprentei de carbon a industriei construcțiilor, un sector responsabil pentru aproximativ 40% din emisiile globale de CO2 și 30% din consumul de energie. Astfel, AFCOS promovează noi standarde pentru dezvoltarea materialelor și tehnologiilor cu emisii reduse și sprijină economia circulară.
Un aspect central în AFCOS este integrarea standardizării cu cercetarea și inovarea, astfel încât soluțiile nou dezvoltate să fie adoptate pe scară largă. În acest sens, ASRO și BDS (Organismul Național de Standardizare din Bulgaria), sunt organismele europene de standardizare implicate în proiect. Proiectul colaborează cu inițiativa ”Putting Science into Standards” (PSIS) a organizațiilor europene de standardizare CEN și CENELEC, asigurând astfel implicarea timpurie a comunității de cercetare în procesele de standardizare. Aceasta facilitează o implementare rapidă a inovațiilor și permite o adaptare constantă a standardelor la nevoile industriei.
Principalele provocări în implementarea standardizării
Deși proiectul AFCOS are obiective ambițioase, acestea se confruntă cu unele bariere:
- caracterul voluntar al aplicării standardelor: industriile, companiile și IMM-urile pot alege dacă adoptă sau nu noile standarde, ceea ce reduce impactul acestora pe piața construcțiilor;
- lipsa de conștientizare în industrie cu privire la beneficiile standardizării: AFCOS urmărește să depășească această provocare prin campanii de conștientizare și elaborarea unor standarde adaptate mai bine la nevoile pieței.
Pentru a depăși aceste obstacole, AFCOS dezvoltă o strategie de diseminare care subliniază importanța standardizării pentru industria construcțiilor.
Rezultate așteptate și impactul preconizat
În urma celor 24 de luni de-a lungul cărora se desfășoară proiectul, AFCOS își propune să obțină:
- clarificarea standardelor pentru materialele ecologice și digitale, facilitând integrarea lor în industrie;
- creșterea competitivității industriei europene a construcțiilor, prin promovarea materialelor eficiente și sustenabile;
- reducerea emisiilor de CO2 și a deșeurilor generate de industrie, cu un impact ecologic semnificativ;
- îmbunătățirea performanței energetice și a adaptabilității clădirilor la cerințele viitoare.
Prin consolidarea standardizării ca pilon al tranziției duble, AFCOS contribuie la o creștere economică bazată pe cunoaștere, întărind competitivitatea Europei pe plan global. Proiectul se alătură astfel obiectivelor Uniunii Europene de a crea o industrie a construcțiilor mai puternică și mai sustenabilă, aliniindu-se la Strategia Industrială pentru Europa și la alte inițiative de reducere a emisiilor de carbon.
Concluzie
AFCOS reprezintă un model modern de abordare a standardizării ca instrument de sprijin pentru tranziția industriei către una mai verde și mai digitală. Prin integrarea standardizării în cercetare și inovare, prin colaborarea cu actori esențiali și adaptarea standardelor la cerințele pieței, proiectul redefinește rolul standardelor în construcții și contribuie la crearea unei economii europene competitive.
Pentru mai multe informații, accesați pagina web a proiectului: https://afcos-project.eu/.
Articolul va fi disponibil în Revista Standardizarea nr.3/2024.