Bunăstarea consumatorilor. Standardizare pentru siguranța noastră
Revista Standardizarea, ed. nr. 7-8/2020
Autor: Andreea Tărpescu, redactor ASRO
Bunăstarea oamenilor este văzută drept un stil de viață sănătos, un concept care combină starea fizică, mentală și spirituală. Interesul pe care îl suscită acest concept aduce schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor care, la rândul lor, au un impact semnificativ asupra companiilor din multiple domenii de activitate. Deși beneficiile acestui concept se identificau facil înaintea pandemiei COVID-19, acestea pot fi identificate și în prezent și își vor face simțită prezența în viitor.
Am văzut cum criza provocată de virusul SARS-CoV-2 ne-a schimbat prioritățile: sănătatea și siguranța au devenit principalele noastre preocupări. Ne dăm seama pe zi ce trece cât de importante sunt plimbările, călătoriile, interacțiunile interumane, lucrurile pe care până la începutul anului 2020 le neglijam.
Pentru a răspunde nevoilor actuale, comunitatea de standardizare a venit cu soluții pentru industrii, mediul de afaceri și autorități, cu documente tehnice care promovează cele mai bune practici în multiple domenii și care abordează o serie întreagă de provocări globale. Standardele pentru dispozitive medicale, pentru continuitatea afacerii, dar și pentru siguranța alimentară au fost aduse în prim-plan pentru toate organizațiile și companiile, de orice tip sau dimensiune, într-un moment în care încrederea în cel de lângă a scăzut drastic.
Pe durata crizei sanitare, organizațiile și organismele de standardizare din întreaga lume au oferit acces gratuit la o serie de standarde pentru echipamente de protecție personală și medicală, decizie motivate de disponibilitatea redusă a acestora în societate. Menite să sprijine în crearea unor echipamente de protecție sigure și de calitate, standardele au venit în mod special în ajutorul industriei de profil și a acelor firme și companii care și-au transformat linia de producție în acest scop.
De asemenea, standardele pentru sisteme de management, precum SR ISO 45001 pentru sănătatea și securitatea în muncă sau SR EN IEC 31000 pentru managementul riscului și pentru dezvoltarea, implementarea și îmbunătățirea continuă în cadrul organizațional, dar și SR EN ISO 22301 privind continuitatea activității s-au aflat printre principalele standarde achiziționate de către mediului de afaceri în ultimele luni.
În plus, comportamentul alimentar al consumatorilor s-a schimbat în decursul ultimelor luni, aceștia oferind mai multă atenție siguranței alimentare. Deși producția și distribuția produselor alimentare a continuat să funcționeze în contextul pandemiei, consumatorul s-a orientat spre acele produse ale căror producători au comunicat măsurile sanitare pe care le-au aplicat. Printre cele mai cerute alimente s-au regăsit produsele de bază și cele congelate, legumele și fructele. Oamenii au înțeles că industria alimentară trebuie să dispună de sisteme de management ale siguranței alimentare pentru a gestiona riscurile de siguranță alimentară și a preveni contaminarea acestora. Aici, intră în scenă standardizarea, care aduce cele mai noi practici și metode de analiză a produselor agroalimentare: numai la nivel național există în jur de 1000 de standarde pentru produsele agroalimentare și horticole care, odată aplicate la nivelul industriei agroalimentare, asigură siguranța alimentelor și, totodată, sănătatea publică.
Bunăstarea noastră este influențată de obiceiuri sănătoase, cum ar fi momentele de relaxare, mersul pe jos sau sportul. Deja există la nivel național o serie de standarde asociate cu starea de bine, precum SR ISO 17679:2018, Turism și servicii conexe. Centre spa de relaxare. Cerințe referitoare la serviciu pentru SPA care promovează echilibrul fizic, mental, emoțional și social, SR ISO 17680:2019, Turism și servicii conexe. Talasoterapie. Cerințe referitoare la serviciu pentru centrele de talasoterapie, prin care se pot descoperi efectele benefice ale mediului marin, în scopuri curative sau preventive, iar ciclismul, considerat un mijloc esențial de transport în orașele durabile, primește o atenție sporită în standardizare, cel mai recent standard adoptat, SR EN 17406:2020, Clasificarea utilizării bicicletelor, venind cu indicații precise privind utilizarea bicicletei și a componentelor acesteia pentru producători, comercianți și bicicliști.
Modul în care ne îngrijim de sănătatea noastră și de propria fericire se reflectă în modul în care se comportă o societate întreagă. Dacă din ce în ce mai mulți consumatori își vor schimba stilul de viață, atunci și industria și economia își vor transforma producția în funcție de cererile de consum. Dacă ne dorim un viitor durabil, prin eforturi comune, vom reuși cu siguranță să îl obținem.
Anul 2020 s-a dovedit a fi plin de provocări, multe pe care nici nu ni le-am imaginat anterior, și ne-a învățat să ne stabilim mai bine prioritățile și necesitățile. Nivelul ridicat al calității vieții este sprijinit de standarde care, acum joacă un rol esențial în gestionarea și depășirea crizei și care protejează consumatorul de produsele nesigure, neconforme și dăunătoare existente încă pe unele piețe.