Interviu – Ovidiu Păscuțiu, CEO Saint-Gobain România
Saint-Gobain proiectează, produce şi distribuie materiale şi soluţii pentru piețele de construcții, mobilitate, medicină și alte aplicații industriale. Dezvoltate printr-un continuu proces de inovare, acestea pot fi găsite pretutindeni, în spațiile de locuit şi în viaţa de zi cu zi, oferind stare de bine, performanță și siguranță, abordând provocările legate de construire durabilă, de eficienţa utilizării resurselor şi de schimbările climatice.
Această strategie de dezvoltare responsabilă este ghidată de scopul Saint-Gobain, ”MAKING THE WORLD A BETTER HOME”, în conformitate cu obiectivul împărtășit de toți angajații Grupului de a acționa în fiecare zi pentru a face lumea în care locuim un loc mai frumos și mai sustenabil.
În România, Saint-Gobain furnizează produse și soluții din gamele Abrasives, Building Glass, Pietta Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips şi Weber, cumulând aproximativ 1.800 de angajaţi în 12 situri industriale situate în Călărași, Brănești, Ploiești, Satu-Mare, Turda, Suceava și Vălenii de Munte.
Interviu acordat Revistei Standardizarea de către dl Ovidiu Păscuțiu, CEO al Grupului Saint-Gobain România
Revista Standardizarea: Produsele și soluțiile Saint-Gobain oferă confort și siguranță printr-o abordare inovatoare și un angajament ferm de a îmbunătăți calitatea vieții. Puteți să ne oferiți mai multe informații cu privire la produsele și serviciile pe care le dezvoltați?
Ovidiu Păscuțiu: Legat de soluțiile pe care le oferim, spre exemplu, am dezvoltat programul Multi Confort, pe care îl implementăm încă din faza de proiectare și îl urmărim pe parcursul execuției diverselor lucrări. Multi Confort pune accentul pe cinci aspecte cheie ale confortului – estetica, confortul termic, acustic, vizual şi calitatea aerului. Prin intermediul acestui program, obţinem un nivel foarte înalt de performanţă a clădirilor, creând, în acelaşi timp, un mediu de locuit durabil, confortabil, cu costuri mici de întreţinere şi funcţionare.
Saint-Gobain se află în top cele mai inovatoare 100 de companii și instituții din lume, potrivit clasamentului “Top 100 Global Innovators”, realizat de Clarivate Analytics, inovația reprezentând nucleul strategiei noastre. Producem şi distribuim materiale şi soluţii inovatoare, cu scopul de a îmbunătăți viaţa de zi cu zi şi spațiile de locuit ale oamenilor de pretutindeni, abordând permanent provocările majore cu care se confruntă omenirea, precum schimbările climatice, protejarea resurselor și a mediului înconjurător. În acest sens, echipele noastre de cercetare și dezvoltare poartă suflul inovației pentru a proiecta constant produse și soluții care îndeplinesc cel mai înalt nivel de performanță și durabilitate, precum soluţii pentru izolare termică şi fonică la interior sau la exterior, aplicabile în toate tipurile de proiecte, soluţii pentru lucrări de faţadă sau acoperiş, dar şi tubulatură pentru interior sau exterior.
Lucrăm permanent la calitatea soluțiilor noastre pentru a dezvolta și a oferi soluții eficiente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru micșorarea facturilor de energie.
În materie de noutăți, anul trecut am lansat vata minerală din sticlă ISOVER RIO PLUS, vata minerală bazaltică ISOVER PLE PLUS şi ISOVER PLE PLUS ALU, produse cu conductivitate termică îmbunătățită care contribuie la creșterea eficienței energetice și la îmbunătățirea confortului termic în clădiri. Un alt exemplu este completarea gamei pentru termoizolarea fațadelor în sistem ETICS cu trei noi soluții în care stratul de finisaj este realizat din plăci ceramice sau piatră. Noile sisteme webertherm ceramic îndeplinesc cu succes cerințele tehnice pe care le impune izolarea exterioară a locuințelor. Având în vedere design-ul variat al materialelor destinate placărilor, noile soluții permit izolarea termică în condiții optime pentru clădirile noi, oferind un grad estetic ridicat.
În ceea ce privește sticla pentru construcții, am extins gama sticlelor cu depuneri înalt selective (depuneri ce au în compoziție 2 straturi de Ag), cum ar fi Planistar SUN Plus pentru piața rezidențială sau Cool-Lite SKN pentru piața arhitecturală. Acestea asigură un nivel excelent de izolare termică, maximizează aportul de lumină naturală, oferind totodată și protecție solară (în funcție de zona climatică, orientare, arie vitrată etc.), fără a mai fi nevoie de o altă depunere, de exemplu tip „LowE”.
Totodată, inovația absolută a anului 2020 este tehnologia EASYPRO®. Tehnologia abordează problema ambalajelor și a deșeurilor excesive din plastic, ajută la protejarea sticlei cu depunere de zgârieturi și deteriorare și reduce defectele vizuale prin îmbunătățirea calității procesării sticlei, asigurând totodată siguranța lucrătorilor în timpul manipulării și oferind beneficii pentru mediu.
De asemenea, pentru majoritatea produselor din portofoliul nostru există Declarații de Mediu (de exemplu, Environmental Product Declaration, EPD), care sunt esențiale pentru evaluarea clădirilor în scheme de certificare ca LEED, BREEAM şi altele. Printre acestea se numără sticlele float (spre exemplu, SGG PLANICLEAR®, SGG DIAMANT®), sticlele cu depuneri (SGG PLANITHERM®, SGG COOL-LITE®), sticlele laminate (SGG STADIP®), oglinzi (SGG MIRALITE® PURE), plăcile din gips-carton (Rigips® RB 12,5 mm; Rigips® RBI 12,55 mm; Rigips® RF 12,5 mm; Rigips® RF 15 mm; Rigips® Fonic 12,5 mm), precum și gleturile și tencuielile Rigips® și Rimano® sau vata minerală ISOVER (de exemplu, ISOVER AKUSTO, ISOVER DOMO, ISOVER DOMO PLUS, ISOVER FORTE, ISOVER SUPER PROFI, ISOVER UNIROLL PLUS). În acest fel, continuăm să ne consolidăm statutul de lider al pieței, Grupul Saint-Gobain deținând cel mai amplu portofoliu de produse pentru construirea de clădiri verzi.
Grupul Saint-Gobain promite să reducă cu 50% deșeurile de producție până în anul 20251. Cum contribuie fabricile Saint-Gobain România la îndeplinirea acestui obiectiv ambițios?
Industria construcțiilor generează un volum considerabil de deșeuri în fiecare an, iar obiectivul nostru este să reducem impactul acesteia asupra mediului. Din acest motiv, ne-am angajat să reducem cu 50% deșeurile de producție până în anul 2025, iar ca parte din strategia de mediu a Grupului, ne-am propus ca până în anul 2030 să reducem cu 80% deșeurile de producție nerecuperabile. Aceste obiective sunt perfect aliniate cu scopul nostru “Making the World a Better Home”, care reflectă ceea ce suntem și ne ghidează în mod strategic către succesul tuturor operațiunilor noastre.
Pentru reducerea deșeurilor de producție, în fabricile din România, avem o abordare în trei pași: reducere-reutilizare-reciclare. În prezent, ne concentrăm pe dezvoltarea de noi soluții pentru reciclarea materialelor noastre. Spre exemplu, gleturile și tencuielile Rigips® și Rimano® au în compoziție materie primă reciclată (ipsos), fiind primul test de succes de reciclare a ipsosului din România. Mai mult, avem ca obiectiv reciclarea 100% a miezului din gips obținut din deșeuri industriale. Un alt exemplu, la fabricile Saint-Gobain Building Glass și Saint-Gobain ISOVER din România, deșeurile tehnologice rezultate în urma procesului de producție sunt recuperate și reintroduse în proces în proporție de 100%. În acest fel, contribuim la conservarea resurselor și la un consum controlat și responsabil. Mai mult, de câțiva ani am implementat un program de colectare a deșeurilor de sticlă de la clienții procesatori din România, acestea fiind introduse în procesul de producție a sticlei.
Aceste inițiative sunt în perfectă armonie cu scopul Grupului și ne aduc mai aproape de obiectivul nostru de a susține economia circulară și de a reduce deșeurile de producție, prin recuperarea și reintroducerea acestora în proces.
Ce acțiuni principale au fost întreprinse până în prezent pentru îmbunătățirea produselor Saint-Gobain? Dar pentru reciclarea acestora?
Din dorința de a genera permanent produse sustenabile cu impact local ridicat, am dezvoltat, de-a lungul timpului, diferite instrumente și tehnologii.
Spre exemplu, am dezvoltat tehnologia SBM în vederea protejării mediului prin folosirea energiei regenerabile. Introducerea utilizării biomasei ca sursă de energie regenerabilă în procesul de producție a contribuit la reducerea cu 20% a consumului anual de gaz natural, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a uzurii părților metalice, precum și la o flexibilitate crescută prin posibilitatea utilizării mai multor tipuri de biomasă.
Un alt exemplu, la Fabrica de Ipsos Saint-Gobain Rigips din Turda, linia de ambalare a gleturilor şi tencuielilor utilizează cea mai modernă tehnologie din domeniu. În acest fel, punem la dispoziția clienților noștri ambalaje din polietilenă (PE) vidate, curate, care nu lasă praf, 100% reciclabile, rezistente la umezeală şi care ajută la păstrarea proprietăților produselor mult mai mult timp, prelungind astfel termenul de valabilitate al acestora.
De asemenea, în fabrica Saint-Gobain Glass din Călărași am implementat aplicația Sigga Mobile. Digitalizarea sistemului de gestiune a mentenanței din fabrică are un impact ridicat atât în reducerea costurilor de mentenanță, cât și în reducerea consumului de hârtie pentru activitățile zilnice, contribuind în acest mod la protejarea mediului înconjurător.
Totodată, am dezvoltat și instrumente inovatoare, precum SCORE, pentru a proiecta produse mai durabile sau pentru a îmbunătăți produsele deja existente din portofoliul nostru. SCORE facilitează evaluarea performanței produselor de construcție în conformitate cu criteriile de sustenabilitate, luând în considerare cinci categorii de indicatori: energia, climatul, sănătatea, consumul redus de apă și crearea de valoare adăugată la nivel local.
Care este rolul standardelor naționale/internaționale în dezvoltarea viziunii Saint-Gobain asupra economiei circulare?
Standardele și reglementările au o importanță majoră în stabilirea și implementarea corectă a direcțiilor și regulilor ce trebuie respectate și ne ghidează acțiunile pentru implementarea scopului și a misiunii Saint-Gobain.
Standardele ISO sunt implementate în siturile noastre industriale, spre exemplu Sistemul Managementului de Mediu conform SR EN ISO 14001:2015. Implementarea acestui sistem presupune reducerea utilizării materiilor prime, reducerea consumului de energie, creşterea eficienţei utilizării produselor, proceselor şi serviciilor, reducerea costurilor pentru generarea şi eliminarea deşeurilor, utilizarea resurselor regenerabile, precum și promovarea de produse prietenoase cu mediul. De asemenea, la Saint-Gobain Rigips am implementat Sistemul de Management Energetic conform SR EN ISO 50001:2018. Implementarea standardului permite celor două puncte de lucru să își îmbunătățească continuu performanța energetică, să reducă emisiile și să contribuie la o economie cu emisii reduse de carbon. Mai mult, majoritatea produselor și mărfurilor introduse pe piață sunt acoperite de specificații tehnice armonizate cu legislația UE.
Pe lângă standardele naționale și internaționale, angajamentul nostru ferm față de comunitățile din care facem parte este motorul principal care ne motivează și stimulează tranziția către economia circulară.
La Saint-Gobain România, sistemul economiei circulare este bazat în mare măsură pe eficientizarea utilizării resurselor și pe producția locală. Datorită faptului că producem local, contribuim la scăderea semnificativă a amprentei de carbon, întrucât produsele nu mai trebuie să fie transportate din alte țări, ceea ce susține obiectivul nostru de a atinge nivelul zero de emisii nete de carbon până în 2050.
De asemenea, în linie cu economia circulară și cu obiectivul nostru de a reduce amprenta de carbon, am implementat diferite etape de acțiune în fabricile noastre, precum optimizarea și reducerea consumului de energie, inovarea în procese, dar și tranziția către energie verde. Spre exemplu, la fabrica Saint-Gobain Glass din Călărași am demarat un proiect de reducere a consumului de gaz la arzătorul DeNox, rezultând scăderea consumului de gaz natural, o resursă energetică limitată, și la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Per total, ne dorim să oferim în continuare soluții și produse care să răspundă nevoilor generaţiilor actuale şi viitoare, legate de performanță, sustenabilitate și confort, protejând, în același timp, viitorul planetei noastre.
Revista Standardizarea, ed. nr. 1-2/2021.
1 Comparativ cu anul 2010.