Rolul CWA 5643 în ecosistemul turistic al UE
Pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2 a afectat și unul dintre cele mai dinamice sectoare europene, turismul. Pierderile pentru multe dintre țările UE, care se bazează pe veniturile din turism, au fost de neimaginat: au fost amenințate milioane de locuri de muncă și au existat scăderi drastice ale veniturilor.
Redeschiderea turismului european în condiții de siguranță va stimula redresarea economică a tuturor țărilor europene. Pentru aceasta însă, sunt necesare eforturi intense din partea Uniunii Europene de restabilire și consolidare a încrederii călătorilor din Europa și de sprijinire a reluării turismului european în condiții de siguranță și cu respectarea măsurilor de prevenție și protecție necesare. Încă din momentul izbucnirii pandemiei, Comisia Europeană (CE), organizațiile europene de standardizare și alte părți interesate de la nivel european s-au angajat să găsească soluții și să sprijine industriile europene, populația și, în special, sectorul medical, care s-a aflat în „linia întâi” în lupta cu această nouă amenințare.
Prin implicarea și participarea țărilor la elaborarea protocoalelor naționale, regionale, private sau publice, menite să sprijine lupta împotriva COVID-19 în diversele sectoare ale Europei, se urmărește revenirea la ceea ce îndrăznim să numim normalitate. În acest context, au fost elaborate orientări valoroase pentru sectoarele ospitalității, culturii și transporturilor, cu scopul de a le ajuta să reducă la minimum riscurile.
Printre inițiative, se numără și adoptarea la nivel european a documentului de standardizare CWA 5643 de către CEN EUROSAFETOUR „Response to COVID-19 – Health and safety protocols for tourism establisments and services” de la nivel internațional (ISO/PAS 5643:2021) și publicarea sa în luna mai 2021, scopul acestuia fiind sprijinirea redresării, în condiții armonizate de securitate a domeniului turismului. România a participat la elaborarea noului document de standardizare, prin ASRO, și l-a adoptat la nivel național. Acesta este format din două părți, după cum urmează:
- SR CWA 5643-1:2021 – Turism și servicii conexe. Cerințe și îndrumări pentru a reduce răspândirea Covid-19 în industria turismului, care conține cerințe și recomandări pentru organizațiile turistice în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 pentru a proteja sănătatea angajaților acestor organizații împotriva COVID-19 și pentru a oferi servicii și produse turistice mai sigure turiștilor și rezidenților. Se aplică industriei turismului și în subsectoarele turistice (unități de cazare, turism de aventură și ecoturism, plaje, servicii de catering, servicii de golf, centre spa medicale și de relaxare, muzee și situri de patrimoniu, arii naturale protejate, activități recreative în timpul nopții, scufundări, zone de schi, parcuri tematice și de agrement, transport turistic, ghizi de turism, centre de informare turistică, agenții de turism, spații publice unice, porturi pentru iahturi și activități nautice);
- SR CWA 5643-2:2021 – Turism și servicii conexe. Cerințe și îndrumări pentru a reduce răspândirea Covid-19 în industria turismului. Identitate vizuală europeană, care furnizează o identitate vizuală ce poate fi afișată de către organizațiile turistice europene în conformitate cu CWA 5643-1:2021 (însoțită de un cod QR) și care stabilește cerințele și îndrumările pentru utilizarea acesteia. Partea a doua a CWA-ului clarifică cerințele minime pentru un mecanism de asigurare a calității și siguranței în sectorul turismului. De asemenea, include anexe informative referitoare la punerea în aplicare (lista de verificare), referințe la standardele naționale și protocoale și informări adresate utilizatorilor de servicii oferite de către organizațiile turistice.
Acest protocol este conceput pentru a ajuta furnizorii de turism să pună în aplicare cele mai bune măsuri pentru siguranța tuturor, include cerințe și recomandări pentru a proteja nu doar turiștii, dar și localnicii și angajații furnizorilor de turism, este suficient de flexibil și cuprinzător pentru a fi adaptat la orice tip de organizație, inclusiv IMM-uri, și ajută serviciile turistice să se alinieze la cerințele și orientările comune utilizate la nivel global.
Identitatea vizuală menționată anterior poate fi afișată de organizațiile turistice care demonstrează conformitatea cu CWA 5643-1 și stabilește cerințele și îndrumările privind utilizarea identității vizuale UE pentru cei care doresc acest lucru.
La nivelul României, ASRO (în calitate de organism național de standardizare) este entitatea responsabilă cu înregistrarea organizațiilor caredoresc să utilizeze identitatea vizuală și cu furnizarea Mărcii de siguranță împotriva COVID-19 în turismul european către respectivele organizații.
Deși protocoalele și restricțiile de călătorie de la nivelul UE încă diferă de la o țară la alta, se așteaptă ca acestea să se schimbe odată cu adoptarea CWA 5643, și cu aplicarea unor reguli comune în toate țările.
Revista Standardizarea, ed. nr. 07-08/2021.