Standardizarea în lumea transporturilor
Revista Standardizarea, ed. nr. 2/2020
Andreea Tărpescu, redactor ASRO
Sectorul transporturilor este esențial pentru libera circulație a persoanelor, serviciilor și a bunurilor, contribuind la creșterea economică și integrarea la nivel internațional.
Industria transporturilor a evoluat extrem de mult în ultimele decenii. Au apărut automobilele conectate care utilizează aplicații inteligente pentru a spori gradul de siguranță în trafic și pentru a deveni mai eficiente, lucru care le va permite acestora, în cele din urmă, să fie complet autonome. Viitorul transporturilor este conturat în prezent, iar vehiculele, trenurile și avioanele „de mâine” se află deja în faza de examinare.
Spre exemplu, în câteva capitale ale Europei, sunt supuse deja testelor mai multe modele de tramvaie autonome pentru transportul public. Având în vedere că trecem prin cel mai mare val de creștere urbană din istorie și pentru că se preconizează că până în 2050 peste trei sferturi din cei nouă miliarde de oameni vor trăi în mediul urban, dezvoltarea transportului public durabil și eficient a intrat în atenția experților și edililor orașelor din întreaga lume. Dotate cu un computer performant, senzori și camere video care să le permită analizarea constantă a mediului înconjurător, tramvaiele autonome și-au dovedit în multe situații eficacitatea. Deși rezultatele de până în prezent sunt promițătoare, aceste tramvaie mai necesită în continuare teste suplimentare înainte de a fi puse pe piață. La fel, progrese se regăsesc și în cazul rețelelor feroviare și al altor sisteme de transport unde experții dezvoltă tehnologii care să le pregătească pentru un viitor mai durabil și mai inteligent.
Astfel, observând că mobilitatea este strâns legată de infrastructura orașelor, „Cartea Albă a Transporturilor” elaborată de Comisia Europeană, dar și standardele și legislația în vigoare din acest domeniu, vin în sprijinul autorităților, experților și edililor de la nivel european. Dacă nu se investește în crearea unor rețele adecvate și în utilizarea mai inteligentă a acestora, domeniul transporturilor nu se poate dezvolta echilibrat; o infrastructură durabilă impulsionează creșterea economică, sprijină comerțul, mobilitatea persoanelor, creează noi locuri de muncă și favorizează accesibilitatea geografică.
În prezent însă, țări din Centrul și Estul Europei se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește dezvoltarea unei infrastructuri de transport care să răspundă exigențelor economice și cerințelor actuale din UE, lipsa resurselor financiare și a investițiilor fiind aduse în centrul atenției ori de câte ori se punea problema creării sau recreării unei infrastructuri mai moderne care să determine călătorii mai rapide și mai sigure.
Standardizarea vine în sprijinul acestor țări prin facilitarea interoperabilității, asigurarea eficienței calității și siguranței. Acestea conțin îndrumări și cunoștințe de specialitate pentru cele mai bune practici și sunt un numitor comun care ajută la simplificarea lucrurilor.
În domeniul transporturilor, standardele îmbunătățesc procesele logistice, sporesc adoptarea noilor tehnologii în proiecte de mobilitate și în producție, creează un limbaj comun pentru toate părțile interesate din industria transporturilor, conectează piețe, și lista poate continua.
De exemplu, comitetul tehnic de la nivel internațional ISO/TC 204, Sisteme inteligente de transport abordează standardizarea sistemelor de informare, comunicare și control în domeniul transportului urban și rural de suprafață, inclusiv aspectele intermodale și multimodale ale acestora, informarea călătorilor, gestionarea traficului, transportul comercial, serviciile de urgență și sistemele inteligente de transport, iar comitetul tehnic IEC/TC 9 a fost înființat special pentru a elabora standarde internaționale pentru domeniul feroviar, care să includă materialul rulant, instalațiile fixe, rețele feroviare, rețelele de transport metropolitane (inclusiv metrouri, tramvaie, troleibuze) și sistemele de transport cu putere magnetică. La nivel european și național, comitetele tehnice s-au concentrat pe adoptarea și elaborarea standardelor pe aceleași direcții propuse la nivel internațional.
Ținând cont de faptul că lumea se îndreaptă spre o nouă eră a tehnologiei, experții aparținând comunității de standardizare, împreună cu părțile interesate din domeniul transporturilor s-au reorientat înspre elaborarea unor standarde pentru mobilitate în concordanță cu cererea de pe piață, au standardizat modul de adoptare a IA și a altor tehnologii avansate de comunicare și informare în domeniul transporturilor și și-au îndreptat atenția asupra punerii în aplicare a legislației relevante și sprijinirii interoperabilității între sectoare.
Sectorul transporturilor are un rol esențial în economie, iar acest lucru se reflectă în activitatea de standardizare prin sutele de standarde elaborate în acest domeniu și prin multitudinea de probleme abordate și rezolvate la nivel european sau internațional în privința interoperabilității, transportului intermodal, al sistemelor inteligente de transport și al transportului de mărfuri periculoase.